06-46157002
Slide background
Slide background

Wanneer nieuwe bomen planten?

Zo’n nieuwe boom in uw tuin is hartstikke leuk, maar om ervoor te zorgen dat u er ook echt lang van kunt genieten, is het belangrijk om hem op het juiste moment te planten. In dit blog vertellen we wat het beste moment is om nieuwe bomen te planten.

Meest geschikte periodes

Er zijn twee periodes ideaal voor het planten van nieuwe bomen. Dat is in het voorjaar (de maanden maart en april) en in het najaar (de maanden oktober en november). De bomen worden het mooist wanneer ze geplant worden als de bladeren van de bomen gevallen zijn. De boom is dan namelijk in ruststand. De energie gaat naar de diktegroei van de stam en niet naar de knopontwikkeling of het maken van nieuwe bladeren. Tijdens deze periode kan de boom zich rustig in de grond vestigen en goed groeien. 

Bomen planten uit een pot

Er zit nog een verschil in het planten van bomen die uit de pot komen, en die in de volle grond gekweekt worden. Als een boom in de pot gekweekt wordt, is het eigenlijk niet echt verplanten. Dan zet u de plant namelijk alleen in een grotere pot: uw tuin. U kunt hem dan ook het hele jaar planten. In rust kunt u hem optillen aan de stam. Zo niet, dan moet u hem bij de kluit optillen, anders kunt u de sapstromen van de boom namelijk beschadigen. De rustperiode duurt voor de meeste bomen de hele winter, dus tussen eind oktober en begin maart.

Bomen planten vanuit volle grond

Worden de bomen in de volle grond gekweekt? Dan kunnen ze echt alleen geplant worden in rust. Dit is de periode dat de sapstromen niet actief zijn. U kunt de boom dan uit de grond halen en ergens anders planten. De sapstromen komen in de lente weer op gang op de plek waar u de boom geplant heeft. Als ze onderbroken worden, zal de boom al snel doodgaan.

Plant nooit bomen op deze momenten

Zijn er nog gevallen waarin u nooit een nieuwe boom mag planten, zowel een boom uit pot als uit de volle grond? Ja! Die zetten we voor u op een rij:

  • Wanneer de grond te nat is
  • Als er sneeuw ligt
  • Als de grond zwaar bevroren is
  • Wanneer het planten de structuur van de bodem zal bederven

Meer tips over tuinieren? Hou dan ons blog in de gaten!

Ja, ik wil een gratis offerte!

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht